HTML

MAGYAR KÁNAÁN

Egy új gazdasági rendszer ötlete, leírása. Szeretném ha közösen továbbfejlesztehetnénk, mert biztos, hogy nem figyeltem oda mindenre.

Friss topikok

  • Potykabácsi: @bativeges: Hol van az intelligens világ? Nem Magyarországon egyenlőre az biztos. Utópia az ország... (2009.03.17. 13:22) A magyar kánaán

Linkblog

A magyar kánaán

2009.03.12. 10:25 tomi67

 

A Magyar Kánaán


 

Már egy jó ideje gondolkodom azon, hogy milyen gazdasági modellel, lehetne a világgazdaságot megreformálni. A jelenlegi rendszerek szerte a világban egyre bonyolultabbak, áttekinthetetlenebbek. SZJA, TB, IPA, járulékok, Társasági Adó, Osztalékadó, Különadó, stb. Én egyetlen adót tartanék meg, az ÁFÁ-t. Legyen mondjuk 25%.

Azért ezt az egyet, mert ez az az adó, amit a legkevésbé vesz észre az ember és amúgy is a fogyasztáshoz igazodik. Azaz, aki többet fogyaszt, az több Áfát fizet. Nem büntetjük a személyi jövedelemadóval, aki okos, tanult, ügyes és sokat keres. Nem büntetjük a jól menő cégeket azzal, hogy Társasági Adót fizessenek, ha nyereségesek, ügyesek jól csinálják az üzletüket. Nem büntetjük gazdasági társulások tulajdonosait azzal, ha jól megy a cégük, akkor osztalékadót kell fizetniük. Nem büntetjük azokat, akik tőzsdére viszik a pénzüket (befektetnek) azzal, hogy a nyereségük után forrásadót kell fizetni.


 

Képzeljük el ezt a világot. Nincs feketén vagy minimálbérre bejelentett dolgozó, mert a bérét nettóban megkapja, nem kell adózni utána, nem kell járulékot fizetni. Nem kell a vállalkozónak eltitkolni a jövedelmeit, számlát venni, csalni, hazudni, mert az Áfán kívül semmilyen adó nem terheli a jövedelmét. Magyarország egy olyan országgá válna ahová ÖMLENE a külföldi pénz, mindenki ide akarná telepíteni a vállalkozását, mert itt nincs társasági nyereségadó, nincs osztalékadó. Mindenki legálisan dolgozna. Az Apeh EGYETLEN feladata az ÁFA következetes behajtása lenne. Aki többet fogyaszt az több adót (Áfát) fizet. Ha egy család havi 200.000 Ft-ból él és azt minden hónapban elkölti, akkor havi 40.000 Ft Áfát fizetett be. A tehetősebb család, ahol többet költenek és több a luxuskiadás és havi 1 millióból élnek azok 160.000 Ft-tal járulnak hozzá a közöshöz. Ha vesz egy A8-as Audit a gazdag, mondjuk 20 millióért, akkor ezzel be is fizetett 4 millió áfát. Az APEH méretét, bürokráciáját JELENTŐSEN le lehetne csökkenteni.

Természetesen ehhez meg kell oldani az Állami szervek (rendvédelem, jog- és igazságszolgáltatás, közoktatás, egészségügy, önkormányzatok ) finanszírozását. Erre a következő lenne a javaslatom:


 

ÁLLAMI SZERVEK

A befolyó Áfa fele menne az államnak. Ebből kell fenntartani a rendőrséget, határőrséget, bíróságokat, közhivatalokat. Az Állam szerepét azonban JELENTOSEN csökkenteném. Csak egy minimális parlament kell, kevés bürokrácia, mert amit csak lehet magán- vagy önkormányzati szinten oldanék meg. Az emberek nem adóznak (csak a fogyasztási adó az ÁFA) ezért az öngondoskodásnak és a helyi illetve önkormányzati szintű szerveződéseknek lenne a legfőbb szerepe. Fizessenek az emberek az óvodáért, iskoláért. Ezek az intézmények működjenek gazdasági társaságként. Mivel nem fizetünk adót ne várjuk el az "ingyenes" oktatást. Ez ma sincs ingyen csak a befolyó adók újraelosztásából finanszírozzuk őket. Ha ezek az intézmények gazdasági társaságokként működnek, akkor céljuk hogy nyereségesek legyenek, versenyezzenek a "fogyasztók" kegyeiért. Nincs központi finanszírozás, amit akkor is megkap ha "szarul" működik, nem szolgáltat. Az állami szervek közül amit csak lehet, kiadnék magánkézbe, de úgy hogy verseny legyen. Alapvetően sohasem az a baj ha egy cég állami vagy magántulajdonú, hanem az hogy van-e verseny vagy nincs. Nézzük meg a gépjármű kötelező biztosítást. Ha még mindig csak egy Állami Biztosító lenne vajon nem emelkednének minden évben a díjak? Jönne a duma, hogy nőttek a költségek, drágább a szervíz drágábbak az alkatrészek, nőttek a bérek, stb. Most, hogy verseny van messze olcsóbb a GKFB mint valaha. Pedig az árak tényleg nőttek.

Képzeljük el, ha az autópályákat magáncégek építenék és üzemeltetnék, egymással versengve. Vajon a kőröshegyi völgyhíd 80 milliárdba került volna? Vajon 1 km autópálya a magyar síkságon 2 milliárd lenne? Vajon fúrnának-e alagutat a löszös dombba Pécs felé? Valószínűleg fele ennyibe kerülnének az autópályák és még a használati díjuk is olcsóbb lenne. Mi lenne, ha magáncégek építenék a metrót vagy a villamossíneket és üzemeltetnék ezeket egymással versenyezve. Talán nyereségesek is lennének és nem 400 milliárd lenne a 4-es metró. Vajon kell-e nekünk évente 100 milliárdot a befizetett adónkból a MÁV-ba beleönteni. NEM. Ha nem fizetünk adót, nem is akarjuk az "olcsó" vasutat. Legyenek magánvasutak és azok versenyezzenek az utasokért, jó minoségű és versenyképes árú szolgáltatásukkal.

1-2 állami monopóliumot (redőrség, bíróságok, APEH, stb) sajnos meg kell tartani állami kézben. Ez egy elkerülhetetlen dolog. De az a kevés intézmény, ami megmarad állami kézben JÓVAL kevesebbe kerülni. Ezt a befolyó ÁFA feléből finanszíroznánk.

Mi legyen az ilyen dolgokkal, mint közvilágítás, utak. Ez maradhatna helyi, önkormányzati szinten. Az Áfa másik fele a saját önkormányzatomhoz menne. Itt látom legalább, hogy mire megy el az általam befizetett adó. Itt is amit lehet magánkézbe adnék, de úgy hogy versenyhelyzet legyen.


 

NYUGDÍJAK

Az egyetlen megoldás az öngondoskodás. A biztosítók alakítsanak magánnyugdíj-pénztárakat és versenyezzenek a kegyeinkért. hogy náluk vezessük a nyugdíjszámlánkat, azaz azt a pénzt amit havonta félreteszünk öreg éveinkre. Aki ezt nem teszi meg az meg ne menjen tüntetni az utcára öregkorában, hogy " de nekem adjon az Állam nyugdíjat", mert csak a saját felelősségén múlik, hogy takarékoskodik-e vagy nem. Felejtsük már el végre azt, hogy mindent az Államtól várunk (segélyek, nyugdíj, támogatások), de befizetni meg nem akarunk.


 

EGÉSZSÉGÜGY

Hasonlóan a gépjármű-felelősségbiztosításhoz, itt is biztosítást kötnénk, havi fix összegért egy biztosítónál, arra az esetre ha valamilyen bajunk lesz akkor az ellátásunk ne kerüljön nekünk sok pénzbe, hanem a kockázatvállalás alapján a biztosító állja a cehet. Ezt célszerű lenne családi szinten kötni, hogy a dolgozó szülő gyermekei is biztosítva legyenek. Ne legyen állami, kórház, ezek is önálló gazdasági egységekként működjenek, akik az ellátásból befolyó összegből finaszírozzák magukat. Nem fizetünk adót, ne várjunk el semmilyen "ingyenes" ellátást.


 

OKTATÁS

Már a bölcsödétől kezdve magánkézbe adnám őket, de úgy hogy versenyhelyzet legyen. Fizessünk, az óvodáért, iskoláért, felsőoktatásért, ezek az intézmények meg versenyezzenek azért, hogy én náluk költsem el a pénzem és ezért igyekezzenek a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtani.


 

SEGÉLYEK, RÁSZORULÓK EGYEBEK

Alapítványok. Ne államilag központi forrásból finanszírozzuk az elesetteket, a szegényebb rétegek esélyegyenlőségének a biztosítását, hanem magán vagy önkormányzati szinten. Ha valahol van egy fogyatékos vagy árva gyerek, legyenek olyan magán alapítványok, akik az ilyen gyermekek felkarolásával, esélyhez juttatásával foglalkoznak. Mivel nem fizetünk adót a tehetősebbeknek megvan a lehetősége arra, hogy ily módon terítsék szét gazdagságukat, ráadásul célzottan, azaz látják, hogy mire megy el a pénzük. Megint, nem egy nagy közös, átláthatatlan büdzsébe folyik be, ahonnan aztán ellenőrizetlenül folyik szét. Látja, hogy ezeket a gyerekeket támogatom és ezek a teheséges gyerekek kapják meg a pénzem.

Ha van egy faluban városban egy-egy olyan család aki még ebben a kiváló gazdaságban sem tudna érvényesülni, akkor az önkormányzat megnézi, hogy valóban rászorul-e és az alapján segít neki munkához vagy esélyhez jutni vagy legvégső esetben segélyezni.


 

ÖSSZEGZÉS

Képzeljük el mégegyszer ezt a gazdaságot. Csak azzal adózunk ha fogyasztunk. Minél többet fogyasztunk, annál több adót fizetünk be. Minden pénz, amit becsületes munkával megkeresünk a miénk. Önmagunk gondoskodunk a nyugdíjunkról, az egészségügyi ellátásunkról, és mindenért magunk fizetünk. Nem az állam, ami amúgy is a mi adónkból működik. Fizetünk az oviért az iskoláért, az autópályáért, az orvosért a vonat használatáért. De ezek meg versenyeznek azért, hogy náluk költsük el a megkeresett, adózatlan, nettó pénzünket.

Minden cég ide akar települni Magyarországra, ez az ország egy adóparadicsom. Megvalósul a teljes foglalkoztatottság, olyan igény van munkaerőre, mert minden cég itt akar működni. Ez baromira felveri az ingatlanárakat is, ami a magyar lakosság vagyonának felértékelődését jelenti. A forint baromi erős lesz, de nem baj, mert még így is itt éri meg a legjobban adózni, céget működtetni. Az emberek fogyasztanak ezerrel, és ezáltal fizetik be az ÁFÁ-t. A fogyasztás és az óriási beömlő tőke felpörgeti az egész gazdaságot, a GDP ugrásszerűen megnő, megelőzzük Svájcot az egy főre jutó nemzeti jövedelemben. A sok ingyenélő politikus eltűnik, mert nincs szükség az állami szervek 90%-ra. Marad egy 15 fos parlament. Nem támogatjuk a gyógyszerkasszát, a mezőgazdasági termelőket, a MÁV-ot, BKV-t, mincs 800.000 közalkalmazott. Majdnem mindenki a versenyszférában dolgozik, nettó bérét megkapja, versenyképes fizetésből él, ráadásul egy olyan forintban kapja a fizetést, aminek a vásárlóereje baromi nagy.

Nem szebb lenne egy ilyen világ? Mivel nem vagyok közgazdász, bár tanultam egy évig az USÁ-ban makroökonómiát, ezért várom az ÉPÍTŐ JELLEGŰ kommenteket. Ha sokan egyetértenek velem, talán le lehetne Magyarországon választani egy területet, ahol ki lehetne próbálni, hogy működik-e ez a rendszer.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tomi76.blog.hu/api/trackback/id/tr65997429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bativeges 2009.03.12. 12:45:58

Két kérdés jutott eszembe: 1.) a fokozatosságra vonatkozik. Vajon mennyi időbe telne, míg átálna a rendszer? 2.) a híresen jó számlaadási morálra. Úgy látom az áraimat a továbbiakban is 25%-kal mérsékelni tudom, ha nem adok számlát.

tomi67 2009.03.12. 13:22:39

1. minél gyorsabban, annál jobb.
2. ez lenne az APEH egyetlen feladata

Potykabácsi 2009.03.12. 14:52:33

Kedves Tamás!

Olyan kérdéseket feszegetsz amik pont a jelenlegi világválság kapcsán bizonyították be magukról, hogyan vizsgáznak éles helyzetben. Pont a piac önszabályozása bukott meg, amiről te most ábrándokat szövögetsz. Az adó nem büntetés egyébként hanem egy társadalmi szerződés része amit a szolgáltató államnak fizetünk azokért a dolgokért amit igénybe veszünk. Ez az elmélet és persze a gyakorlatban azt látjuk, hogy a politikusaink a saját zsebükbe tömik a befizetett adónkat, önmaguknak más adófeltételeket szabnak (képviselői költségtérítés adóztatása), állami hivatalokban packáznak velünk nem szolgáltatnak, nem vagyunk elégedettek a szolgáltatások minőségével sem. Ezért gondolod, hogy az állam szerepét csökkentenéd pedig valószínűleg ez csak azért van mert te is itt élsz és mondjuk nem egy skandináv szociáldemokráciában ahol komolyan veszik a szolgáltató állam szerepét. Egy szó mint száz én nem hiszek abban, hogy az állam működését ne lehetne javítani és nem gondolom, hogy a totális magántőke hatalma lenne üdvözítő. Az állami működésbe bevezetném a piac érvényesülését és viszonyrendszerét, mindjárt működőképesebb lenne és kemény felelősségi, felelősségre vonási rendszert követelnék meg. Ez is vezethetne fejlődéshez. Ma jelenleg senkinek semmihez nincs köze és semmiért nem felel. Angliában privatizálták a 80-as vagy a 70-es években az államvasutakat, teljesen összeomlott a híres angol vasút. Súlyos pénzekért kellett megint államosítani. Neked ezek a példák nem tűntek fel? A hadsereg sem jó ha magánkézben van, és biztos vagyok benne, hogy az egészségügy sem. A társadalombiztosítás az nagy vívmány általános szolidaritáson alapul ami minden jó érzésű ember számára elfogadható az más kérdés, hogy azt ugyanúgy kurvára rendbe kell rakni de meg se próbálta senki csak azon törte magát az SZDSZ is, hogy a szaros kis jutalékukért kiárulják az egészet és egyszer és mindenkorra megszabaduljanak a problémától. Ez nem truváj erre egy majom is képes lenne, működtetni megreformálni és jól, pozitív szaldóval működtetni az a tudás. Összegezve arra gondolok, hogy a zabolázatlan magántőke legalább annyi veszélyt rejteget mint a rosszul működő állam ha nem többet, lásd a jelenlegi világválságot. Én a piac és az állami jelenlét ötvözetét látom megoldásnak szigorú törvényi feltételek mellet. Az adózás meg szerintem legyen célzott és nyomon követhető tehát láthassam mi történt a befizetett pénzemmel legyen a helyi befizetés helyben elköltve mint Svédországban ahol szja-t csak az önkorinak fizetsz. Érdekes az ÁFA adóztatásban vázolt elképzelésed de hát ez jelenleg is van, nyilván úgy gondolod, hogy emellett nem lehetne visszaigényelni az ÁFA-t akkor viszont ez nem ÁFA lenne hanem 25% általános adó és nem áruforgalmi.A külföldi cégek meg nem fizetnének semmi adót hiszen nem fogyasztani hanem termelni jönnek ide, stb. Egyenlőre ezek jutottak eszembe

tomi67 2009.03.12. 15:08:26

@Potykabácsi: Szerintem a jelenlegi válságot nem a zabolázatlan szabadpiac hozta létre, hanem ellenkezőleg a túlzott állami (központi jegybanki) befolyás. Nagyon sok szakember mondja azt (és nekem is szimpatikusabbnak tűnik), hogy a '29-'33-as gazdasági világválságot sem a zabolázatlan szabadpiac és a túltermelés okozta, hanem az ameriakai jegybank túlzott befolyása a piaci eseményekre. Az alacsony kamatok miatt olcsók lettek a hitelek, mindenki minden szarra kapott hitelt (mint ma is), nem csak termelő beruházásokra, hanem egyre inkább fogyasztásra, jóléti kiadásokra. Manapság is az a baj, hogy 0% önerővel elvisza a paraszt a Suzukit, meg megveszi a plazmatévét, de nem gondolja végig a törlesztést. Tavalyelőtt ősszel Floridában egy taxis azt mesélte nekünk, hogy az USÁ-ban az a baj, hogy ha egy majom egy személyivel bemegy a bankba az is kap hitelt. Pedig akkor még szó sem volt a válságról.
Szóval az olcsó hitelek miatt sokan bedőlnek, nem tudnak törleszteni, ez hazavágja a bankokat, azokat meg a mi adóinkból kel kistafírungozni. Ez nem megoldás. Én nem akarok a hülye miatt több adót fizetni.
Amiket te felvetettél azok nagy általánosságok, szép ábrándok (pl. javítsunk az állam működésén) de nem kézzelfogható javaslatok. Kb. olyanok, mint OV új "dimenziója" a gazdaságban.
Ha nincs verseny, nincs jól működő cég. Sem állami, sem magán. Ha valakinek monopóliuma van, az többé nem érdekelt a versenyben. A törvényekkel pontosan a verseny lehetőségét kell mindig megadni és a monopóliumokat megszüntetni.
üdv
pt

bativeges 2009.03.12. 15:40:56

@tomi67: a bankok köszönik szépen, de jól vannak. Sőt! A rendszered kiépülése után már nem lennének választások sem! Nem lenne rá szükség… : ))

Potykabácsi 2009.03.12. 20:59:59

@tomi67: Mester! Én az állam rendbetételére nem vállalkoztam csak vázoltam, hogy én inkább hiszek abban, hogy lehet jól is irányítani egy államot és nem az a megoldás, hogy a funkcióit magánkézbe adjuk. Annak ugyanolyan útvesztői vannak mint a rosszul működő államnak. Az amerikai történeteid engem igazolnak, pont a verseny hajszolta eszetlenségbe a bankokat és a túltermelő cégeket akiknek termékeire nem volt pénze az embereknek viszont a versenyző bankok adtak virtuális hitelt ami mögött nem volt fedezet. Az állam felelőssége itt éppen az, hogy nem avatkozott be időben ahogy most már csak a tüzet oltja. Nem hiszem, hogy a jegybankok bűne a 0% önerős Suzuki vásárlás. Köszi a jó példákat ezek pontosan mutatják mik a veszélyei a szabályozatlan versenynek. Minden versenynek vannak szabályai és bírói, képzeld ha focimeccsen átírnák a szabályokat és persze bíró nélkül játszanának. Lehet, hogy az is érdekes egy darabig, de csak egy darabig mert nem tudnának egymással versengeni a csapatok. Ez probléma is volt a futball korai korszakában mert többféle szabály keringet és a csapatok nem tudtak közös mérce szerint mérkőzni. Aztán megalkották a nemzetközi szabályokat. Ilyen szerepet látok az állam működésében. Egyébként meg lehet versenyhelyzetet teremteni állami területen is, semmi akadálya. Lásd idén mennyi jutalmat osztott ki az APEH százalékos jutalékként a felfedett adócsalások után. Lennének konkrét ötleteim a működő állam mikéntjéről. Azonkívül az állam képes nemzeti stratégiákat kidolgozni, hosszútávú terveket képviselni amire a versenytársak akik egymás ellenérdekeltjei összefogás nélkül nehezen képesek.Egykébbként meg döntsük már el végre, hogy drága kamaton szeretnénk e hitelt venni vagy olcsón, nem értem te miért hozod fel negatívumként, hogy olcsók voltak a hitelek. Hiszen ez nagyszerű csak olyan dolgokra kell használni amire szükséges, kifizethető és megtérül. A jegybankok semelyik marhát nem kötelezték arra, hogy nyakló és fedezet nélkül eladósodjon, ezt éppen a féktelen fejlődési mámor amit a "szent" piacgazdaság tuningolt az okozta. Köszi a gondolatokat

Lincoln7 2009.03.13. 08:20:33

rém egyszerű, persze... de valahogy hiteltelennek tűnik az egész egy olyantól, aki nem tud áfát számolni...

tomi67 2009.03.13. 09:03:32

Jogos az 5 pont. Mentségemre legyen szólva, hogy reggel a Bumeráng hallgatása közben raktam össze.
Szóval: Bruttó 200.000 -ből az áfa csak 40.000 és 1 millióból meg csak 200.000. Az A8-as áfája meg "csak" 4 milla lenne.
De gondolom ettől még működhetne a dolog

tomi67 2009.03.14. 08:06:17

Most olvasom a Hócipőben Bartus László cikkét. Idéznék néhány mondatot:
"Az egykor jól működő amerikai ingatlanpiacon például úgy mondogatták, hogy az ingatlanok az átlagember számára elérhetetlenek, hogy szociálisan igazságtalan a rendszer, mint egy MSZP frakcióülésen, amíg meg nem jelentek a különleges "subprimre" hitelek, velük együtt pedig a spekulánsok és azok a vevők, akiknek semmi pénzük nem volt, és esélyük sem volt arra, hogy a hiteleket valaha visszafizessék. Bár így működik az egész magyar állam, ez eddig még csak a Széchenyi terv. Az egész azóta kezdett tiszta magyar modellé válni, mióta ezek a spekulánsok és pénz nélkül vásárló vevők kapják a segélyeket, nekik engedik el a bankok a tartozásaikat, a hiányzó összeget pedig azok pénzéből fizetik, akik így is rendszeresen fizetnek."

tomi67 2009.03.14. 08:12:33

Még két jó mondat Bartustól:
"... az amerikai nyugdíjrendszer például nem ismer minimálnyugdíjat, 62 éves kora előtt még a tisztességben megőszült rendőr, postás, vasutas, bányász, labdarugó, stb. sem mehet nyugdíjba, hogy azután a nyugdíj mellett még 30 éven át jó erőben dolgozzon feketén. Azért az ötletért külön pénzt is lehetne kérni, hogy a 40 éves korában nyugdíjba helyezett és adót nem fizető fél országnak még egy 13. havi nyugdíjat is adjanak."

Potykabácsi 2009.03.16. 11:23:17

@tomi67: Szeva! Biztos vagy benne, hogy a Hócipő az egy megfelelő forrás? Állami pénzen tenyésztett szócső, arról például mi a véleményed, hogy az állam itt propagálja saját magát természetesen az adófizetők pénzéből szerintem ez az eljárás mintha nem egyezne a te elképzeléseiddel, emlékezzünk vissza a Fidesz hasonszőrű tevékenységeire azok sem váltottak ki senkiből nagy tetszést. Kettős mérce nem használ az objektivitásnak, hát még a válságkezelésnek.

tomi67 2009.03.16. 12:38:26

András! A tények azért akkor is tények. Amúgy meg akkor ne olvass Magyar Nemzetet, Demokratát meg Heti Választ mert abba meg a Viktorék öntöttek bele több százmilliót. Szerintem hülyeség ezen versenyezni. A Bartus meg jókat ír amióta Amerikában él.

Hunfucius 2009.03.16. 13:45:46

Érdekes és sok szempontból szimpatiius megközelítés, bár azt hiszem nem működőképes, ez ugyanis nem más, mint mindenféle újraelosztás nélküli 100%-os kapitalizmus. És mivel a közösség egészének érdekét nem mindig szolgálja, ha mindenki a saját érdeke szerint cselekszik (trivialitás), szerintem nem is lehet önmagában működőképes egy ilyen társadalom. De néhány elemét a mi aktuális helyzetünkben talán ki lehetne próbálni...

Ennél azonban még fontosabb, hogy nem vagyunk sem gazdasági szakértők, sem dontéshozók, így ez inkább csak konyhafilozfóia/politika - egy szellemi sport részünkről. De vajon mit tudunk mi valóban tenni a fellendülésért? Mi tettél TE (mindenki) ma a magyar csodáért?
magyarcsoda.blog.hu/2009/03/16/te_ma_mit_tettel_a_magyar_csodaert

tomi67 2009.03.16. 14:43:08

Lényegében ez tényleg csak egy félig komoly megközelítés. Van újraelosztás, hiszen az Áfából befolyó bevételekből finanszírozzuk az Államot, de valóban: nem büntetnénk azt aki sokat keres azzal, hogy aránytalanul többet adózzon annál, aki kevésbé sikeres.

Potykabácsi 2009.03.16. 15:49:14

@tomi67: Egyiket sem olvasom! Én nem kívánok versenyezni csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy ez a lap amit olvasol ellentmond az elveidnek. Ez csak egy megjegyzés! Az állam szerepét kívántad csökkenteni abba az is beletartozik, hogy az ilyen talpnyaló médiákat nem finanszírozzuk, sem állami pénzből sem a saját pénztárcánkból. Vagy idáig tartottak az elvek? Ez vonatkozik minden ilyen tevékenységet folytató médiára. Ha érted? Itt a verseny abban rejlik ki képes gyorsabban kikecmeregni a berögződéseiből. Akkor fog bármi is változni, lehet, hogy a Bartus neked mérvadó figura, viszont a Hőcipó egy elfogult kormányközeli lap, ide írogatni nem a pártatlanság és a szaktudás mércéje. Erre probáltam reflektálni.Kérdés? Ez az a Bartus László aki a "Fesz van " című könyvet írta és Hit gyülinek az egyik főkolomposa volt, mert ha igen akkor sokkal mélyebb a probléma mint gondoltam, hitgyülisnek egy szavát se higgyük már el vagy ha ez a mérce akkor nincs is több mondanivalóm erről.

Potykabácsi 2009.03.16. 16:02:20

@tomi67: Ide tartozik továbbra az a kérdés, hogy mi lesz az ÁFA visszaigényléssel mert a gazdagok akiknek feltételezhetően cégük is van, ha visszaigényelhetik az ÁFA-t akkor helyzeti előnybe kerülnek azokkal az egyszeri állampolgárokkal szemben akik nem tudják ezt megtenni. Tovább nő a társadalmi egyenlőtlenség és abban tényleg igaza van Hunfuciusnak, hogy az egyén érdekei nem fogják a közösséget szolgálni ha az állam bedobja a gyeplőt.

bativeges 2009.03.16. 17:22:39

Egykulcsos családi adózás. Szerintem ez lenne a varázsszer. A felvázolt rendszerben a legszimpatikusabb az adózás előtti teljes egyenlőség elve. Tényleg, miért is adózik többet az, aki sikeresebb? Alapvetően pedig egy inteligens világban igenis elképzelhető az állam szerepének ilyen mértékű minimalizálása.

Potykabácsi 2009.03.17. 13:22:33

@bativeges: Hol van az intelligens világ? Nem Magyarországon egyenlőre az biztos. Utópia az ország neve.
süti beállítások módosítása